Waarom is die intake zo uitgebreid?

Als je je meldt in mijn coachingspraktijk, start ik met een uitgebreide intake. Waarin lichamelijke euvels ook een flinke plek hebben, ook als je alleen maar voor praktische zaken komt. Vastlopen door vervelende herinneringen. Geen structuur in het leven vinden, omdat je niet weet wat je nou eigenlijk het belangrijkst vindt. Faalangst. Allemaal psyche.

Maar. Als ik in je intake lees dat je stoelgang verstoord is, kan ik daaruit afleiden dat je moeite hebt je ‘uit te drukken’, dat het afbakenen van je eigen ruimte, je territorium een ding voor je is. Heb je vaak blaasontstekingen, dan is jouw territorium niet veilig. Heb je veel last van je darmen, dan is in jouw leven een en ander aan de hand dat voor jou ‘niet te verteren’ is. Ben je vaak hees, of heb je veel klachten rond je keel, dan is je uitspreken, jouw waarheid vertellen voor jou lastig.

Je fysieke euvels, vaak hele kleine dingetjes die je zelf al niet eens meer opvallen, want het is nou eenmaal al zo lang zo, zeggen heel erg veel! En ze zijn als je niet luistert, vaak een voorbode van grotere euvels.

Wanneer ik met mensen werk die al wat verder zijn, bijvoorbeeld in een burnout, valt pas terug kijkend op hoeveel signalen genegeerd zijn.

‘Toen had ik een chronische neusverkoudheid’ (ofwel, iets kwam je je neus uit) ‘Ik had in die periode al heel veel last van mijn rug’ (welke last was te zwaar?) We vinden die kleine euvels vaak vervelend, we nemen een pijnstiller en gaan door.

Maar scan jezelf voor de grap eens even. Wat voor klein euveltje pest jou?

Mensen zijn heerlijk gecompliceerd. We leren tegenwoordig steeds meer over hoe gebeurtenissen fysieke sporen achterlaten in het lichaam. Wanneer je lichaam tegen je spreekt in de vorm van pijntjes en euveltjes die steeds terug keren. Luister dan. Dan hoeft het namelijk geen burnout of ernstiger vorm te krijgen.