– Praktijk Caerus – begeleiding

Caerus – spreek uit Kairos – is de jongste zoon van Zeus in de griekse mythologie. Hij staat voor ‘het juiste moment’, ‘goede timing’, ‘gelukkige timing’.

In The Lord of the Rings zegt Gandalf als hij door Frodo gewezen wordt op zijn late aankomst:

“Een tovenaar komt nooit te laat, noch te vroeg. Een tovenaar komt altijd precies wanneer hij bedoeld is te komen.”

Dat is Caerus. Zijn tegenhanger is Chronos, de lineaire tijd. De klok.

Voor ik van Caerus gehoord had, noemde ik het altijd het Disney-effect. Je ziet het wanneer je het ziet. En dat is precies het moment dat je er aan toe bent om het te zien en er wat mee te doen.

Laat een kind een Disney-film zien, laten we voor het gemak de Leeuwenkoning nemen. Een kind zal een mooie film zien. Zielig dat de vader van Simba door de slechterik vermoord wordt, maar goed dat Simba hem uiteindelijk verslaat en zelf koning wordt, met Nala aan zijn zijde.

Een puber ziet nog steeds een mooie film, maar realiseert zich dat er een en ander gebeurt. Simba verliest zijn vader, zijn oom wordt koning en Simba loopt weg, om niet geconfronteerd te worden met al dat gedoe. Als Simba verliefd wordt op Nala, gaat ook zijn achtergrond meespelen. Hij keert terug naar huis, verjaagt Scar en wordt koning, met Nala als zijn koningin.

Een volwassene ziet hoe Simba zijn vader verliest en daarmee zijn onbevangen zelf. Simba loopt weg, vlucht vooral voor zichzelf en naarmate hij ouder wordt, vordert de onvermijdelijke zoektocht naar wie hij is. Uiteindelijk accepteert Simba waar hij vandaan komt en erkent hij wat zijn plek is. Zijn ouders staan achter hem en hij staat naast zijn koningin, Nala.

Dat is systemisch werk in de zuiverste vorm. Een prachtige vorm van ontrafelen hoe het voor jou allemaal in elkaar zit. Er is in elke situatie een systeem werkzaam en in elk van die systemen waarin we in het leven bewegen ligt de oorsprong in ons eigen familiesysteem.

Wanneer wij samen jouw systeem gaan uitvogelen doen we dat spelenderwijs. Er zit namelijk – net als in Disneyfilms – enorm veel wijsheid en les in spelen. Kinderen doen niet anders. Kinderen zoeken letterlijk spelend hun plek. In het gezin, op school, tijdens het buiten spelen.

Het systemisch werk doen we volgens de Blauwprint-methode. Je kunt werkelijk elke situatie spelen om duidelijkheid te krijgen over wat jou beweegt of belemmert. Als je het ziet, zie je het. En dat is echt wonderlijk om mee te maken.

Komen we tijdens het spelen zaken tegen die echt belemmerend werken in je dagelijkse plezier in het leven, dan gaan we met IEMT aan de slag. Integral Eye Movement Therapy.

Heel kort gezegd kun je door je oogbewegingen te verruimen de hersenverbindingen die gekoppeld zijn aan een herinnering omleggen, resetten. Wanneer je je iets herinnert, werken een aantal delen van je hersenen samen om een volledig plaatje te presenteren, de herinnering. Als je je iets herinnert, ga je bepaalde oogbewegingen maken. Kijk maar eens naar de oogbewegingen van een gesprekspartner wanneer je naar een herinnering vraagt.

Als aan zo’n herinnering een heftige emotie vast zit, kan het zijn dat je door een fragment uit de herinnering in het hier en nu getriggerd wordt om die emotie steeds opnieuw te herbeleven. Heel fijn als het om een heerlijke vakantie herinnering aan het strand gaat. Niet als je ooit bijna verdronk in zee.

Met oogbewegingen die bij IEMT horen, haal je verstorende emotie los van de herinnering. Zodat je heus nog wel weet wat er gebeurd is, maar zonder de bijbehorende emotie te pas en te onpas door te moeten voelen.

Deze techniek kan gebruikt worden voor faalangst, terugkerende patronen, PTSS, etc..

Om te zorgen dat je zelf ook grip houdt op je dagelijkse gevoel van welzijn, krijg je spelopdrachten mee die nooit verplicht zijn om te doen. Maar die je hopelijk prikkelen net even wat anders te kijken. En zo de wereld door een speelsere bril te aanschouwen.

De komende maanden zullen de activiteiten rond mijn praktijk flink uitgebreid worden! In februari start een heerlijke cursus die hier nader omschreven staat.

Hou je van zingen en wil je al zingend eens ontdekken wat er over jou te ontdekken valt, kom dan vooral lekker een half uur per week zingen, songwriten, lol maken en wie weet wat je bij jezelf aantreft!

Ben je nieuwsgierig geworden, of wil je een sessie boeken? Mail naar petrahoning@gmail.com of app me op 06 22979735.

Ik hou je op de hoogte van alle beweging! Petra.