– De zangdocente

Mijn allergrootste passie is en blijft muziek. Zingen, songs schrijven, muziek maken met leerlingen en jouw beste zelf naar boven halen met het zingen!

Jazeker zal ik je alles vertellen over wat je lijf kan, wat je stembanden kunnen. Het technische gedeelte bestaat uit het voelen wat welk deel van je lichaam doet. Je zou als voorwerk op de zangles eens wat kunnen zoeken op ‘strotklepje’, ’twang’, ‘hoog strottenhoofd’, ‘laag strottenhoofd’, ‘diafragma’. Op youtube staan heel veel zangdocenten die je al een boel uitleggen.

Je kunt alles al. Ik ben er maar voor één ding: je helpen je bewust te worden van wat je al kunt. Toen je als kind op het schoolplein rond rende en tegen je klasgenoten riep, dacht je nooit aan ademsteun. En aan welke oefening erbij zou horen om dat geluid zo perfect mogelijk te maken. Je kon het gewoon, net als al je vriendjes en vriendinnetjes.

Wat we in de zangles dus doen is samen muziek maken en uitproberen hoe iets klinkt met bijvoorbeeld (te)veel twang, of met een hoog strottenhoofd, waar je juist een laag strottenhoofd verwacht. We gaan spelen met de mogelijkheden, waardoor je precies gaat voelen en vastpakken wat je precies moet doen om een gewenste klank of effect te krijgen.

Ik speel graag piano en ik ben ook heel stellig van mening dat zang’les’ met uitsluitend karaoke maar een halve les is. Betaal daar dus half geld voor. Of zoek een docent die wel muziek MET je kan maken., want dat is belangrijk.

Als zanger(es) ben jij degene die de dynamiek bepaalt, die de tempowisselingen moet sturen. Jij hebt aardig wat leiding. Hoe jong of hoe oud je ook bent. Dat is niet te oefenen met een karaoke. Karaoke is om lekker thuis mee te oefenen, zodat je je gekozen song goed kent als je op je les komt.

Daar komt bij dat zingen wat met je doet. Je keel is de verbinding tussen hoofd en hart: ratio en gevoel. De plek in je lichaam die hoort bij je uitspreken. Zeggen wat je te zeggen hebt. Zingen wat je te zingen hebt. We gaan samen op zoek naar vrijheid daarin.

Vanzelfsprekend verwacht je wat van je docent; ze moet het zelf ook kunnen! Hier staan wat songs van mij en mijn band Equisa.


Op www.adifferenttune.nl staat uitgebreide informatie over de muziekschool en onze projecten.

Heb je vragen, of wil je je aanmelden voor een gratis proefles, mail me: petrahoning@gmail.com

Petra.

De prachtige foto hierboven is gemaakt door Ad Akkermans.