Vind de juiste zangdocent(e).

Vind de juiste zangdocent(e) in 7 stappen. Het is niet zo moeilijk 🙂 Vertrouw op je gevoel en realiseer je: jij betaalt! Daar mag je wat voor terug verwachten!

Hoe zoek/vind ik de juiste zangdocent?

1: Youtube! Maak een lijstje van alle zangdocenten in je buurt en zoek ze op op youtube. Je wil les van iemand die jou verder kan helpen → zoek dus naar een docent die kan wat jij wilt kunnen.

2: Neem proeflessen. Veel docenten bieden een gratis proefles. Gebruik dat!

3: Ben kritisch! Jij betaalt! Je betaalt niet om afgekraakt te worden. Je betaalt om een stapje verder te komen en daar BLIJ van te worden. Muziek is gevoel. Wil je met dat gevoel leren werken, dan moet je je veilig voelen en niet bekritiseerd. Feedback is prima op een opbouwende manier te formuleren. Negativiteit hoort niet in een les thuis!

4: !!!!! Een zangdocent MOET jou kunnen begeleiden !!!!! Steeds vaker poppen zangdocenten op die je vragen een usb-stick met een karaoke mee te nemen. NIET DOEN! Op het conservatorium doen zangstudenten examen piano. Die docenten komen van het conservatorium af met minstens genoeg niveau om jou een fatsoenlijke basisbegeleiding te bieden.

Muziek maak je samen! Muziek is communiceren! Karaokes kun je thuis gebruiken om lekker mee te oefenen. Van een zangdocent mag je EISEN dat je begeleid wordt. Anders heb je maar een halve zangles! Jij betaalt!

5: Bedenk wat je wil leren. Heb je een favoriete stijl? Of wil je je juist heel breed scholen? Zing je voor de lol? In een band? Wil je naar een vervolgopleiding? Zoek een docent die biedt wat jij wil leren. Nogmaals: youtube is behulpzaam! Ook websites zeggen je veel over wie iemand als docent is.

6: De klik! Als jij talent hebt en je vindt een docent die jou weet te prikkelen je grens te verleggen, dan heb je een goeie! Ga je de les uit met vleugels? Top! Verlaat je de les en ben je voor een week goed aan het denken/onderzoeken gezet? Geweldig!

Verlaat je de les met het idee dat je er niks van bakt? Omdat je kritiek gehad hebt, maar nu nog niet weet wat je nou precies moest doen? Besteed hier geen cént meer aan!! Een docent is opgeleid om jou verder te helpen! Daar hoort een stevige portie didactiek bij. Als een docent het jou niet uitgelegd krijgt, is dat NIET jouw docent.

Jij betaalt! Verwacht daar ook wat voor terug! Op zijn minst een heel positief gevoel en het idee dat je na je les weer lekker een weekje verder kunt.

Petra.